Logowanie/Założenie konta  

Menu

Ogólne
Strona główna
Ogłoszenia

Rośliny



Info
Regulamin
FAQ
Gatunki chronione
 
Nasze galerie
· Galeria roślin
· Galeria zwierząt
· Galeria artykułów
 
Dodaj banner
 
Juglans cinerea   (Orzech szary)    rodz. Juglandaceae
ang. Butternut, niem. Graue Walnuss
  Stanowisko słoneczne Stanowisko wilgotne Odczyn podłoża obojętny  zielony  zielony  Zimowanie w ogrodzie: Tak    wysokość: 25-30 m,   pora kwitnienia: V
  
      
 
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz miał kilka przywilejów. Między innymi dokładny opis i większe zdjęcia rośliny.
Komentarze
17.10.2009 o godz. 18:45 Harryangel pisał(a):
Według najpewniejszego dla mnie źródła, którym jest moje własne podniebienie, jądro orzecha szarego ma smak bardzo przyjemny, słodkawy, pozbawiony typowej dla orzechów włoskich goryczki. Z tym, że grube i twarde łupiny bardzo trudno rozłupać, a jeszcze trudniej wydobyć jądro w całości z powyginanych wewnętrznych przegród. Z tego też względu jego uprawa jako drzewa owocowego jest raczej nieopłacalna, choć owocuje obficie. Nie wiem doprawdy, czym kierował się śp. prof. Bugała pisząc o tym orzechu i innych, że jego jądro jest "niesmaczne".
Dodać można, że od jakiegoś czasu ten gatunek w swojej ojczyźnie jest wyniszczany przez choroby grzybowe.
 
Tabaza ©
Wszystkie prawa zastrzeżone. Użyte znaki towarowe i loga graficzne są własnością odpowiednich firm, instytucji czy osób prywatnych.
Prawa do innych materiałów opublikowanych w serwisie definiuje Regulamin.
Powielanie, rozpowszechnianie i publikacja całości jak i fragmentów zabronione bez zgody Autorów i Administratorów.
Kontakt z Administracją Serwisu
Design: © 2005, Iwona Sapijaszko

PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Tworzenie strony: 0.02 sekund