| |
| wysokość: 25-30 m, pora kwitnienia: V |
|
| | |
|
|
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz miał kilka przywilejów. Między innymi dokładny opis i większe zdjęcia rośliny. |
|
Komentarze | 17.10.2009 o godz. 18:45 Harryangel pisał(a): | Według najpewniejszego dla mnie źródła, którym jest moje własne podniebienie, jądro orzecha szarego ma smak bardzo przyjemny, słodkawy, pozbawiony typowej dla orzechów włoskich goryczki. Z tym, że grube i twarde łupiny bardzo trudno rozłupać, a jeszcze trudniej wydobyć jądro w całości z powyginanych wewnętrznych przegród. Z tego też względu jego uprawa jako drzewa owocowego jest raczej nieopłacalna, choć owocuje obficie. Nie wiem doprawdy, czym kierował się śp. prof. Bugała pisząc o tym orzechu i innych, że jego jądro jest "niesmaczne". Dodać można, że od jakiegoś czasu ten gatunek w swojej ojczyźnie jest wyniszczany przez choroby grzybowe.
| |
|
|
| |
|
|