| |
| wysokość: 60-120 cm, pora kwitnienia: VII-IX (X) |
|
| | |
|
|
Nie masz jeszcze konta? Możesz sobie założyć. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz miał kilka przywilejów. Między innymi dokładny opis i większe zdjęcia rośliny. |
|
Komentarze | 12.12.2006 o godz. 0:59 Harryangel pisał(a): | Według innych źródeł pochodzi prawdopodobnie ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego, a po całej Europie został rozwleczony w średniowieczu przez mnichów, którzy go powszechnie uprawiali w ogródkach zielarskich przy klasztorach jako roślinę leczniczą i przyprawową. W średniowieczu i później używana jako przyprawa kulinarna, aczkolwiek jego głównym zadaniem w tej roli było "zabijanie" przykrego zapachu mięs niezbyt świeżych lub pochodzących ze zwierząt starych. Po wynalezieniu metod przechowywania mięsa, w tym lodówek, całkowicie stracił znaczenie. Obecnie jego silny, kamforowy aromat raczej mało komu by odpowiadał.
| |
|
|
| |
|
|